Изследователските лаборатории MINERVA, производителите на GOLD COLLAGEN® (водещата добавка за течен колаген в Обединеното кралство), гордо представят ARTO COLLAGEN ™, нашата първа добавка за течна съвместна грижа, която подпомага поддържането на съединителната тъкан, хрущяла и костите.

Нашите изследователи и експерти по хранене внимателно подбраха уникална смес от 16 активни съставки, за да подпомогнат здравето на ставите с максимална абсорбция и бионаличност.

+
Помага за поддържане на костите

+
Помага за възстановяване и образуване на съединителна тъкан

+
Поддържа нивото на колаген в костите и хрущялa

+
Помага за намаляване на болката при травми и износване

1ARTO COLLAGEN™ съдържа Витамин  C и D, and Манган
2ARTO COLLAGEN™ съдържа Манган  3ARTRON COLLAGEN™ съдържа Витамин C

ARTO COLLAGEN е специално разработен, за да помогне поддържане здравето на хрущялите, костите и съединителната тъкан ,за хора които страдат от болки в ставите или за допълнителна грижа за ставите.

ОСНОВЕН ФОКУС =  осигурява ефективна подкрепа на ставите

Артритът е често срещано хронично заболяване ,което не се лекува. Това има голямо влияние върху ежедневния живот, така че е от решаващо значение да се осигури ефективна съвместна здравна подкрепа, чрез правилните хранителни вещества.

      

ДОПЪЛНИТЕЛЕН ФОКУС = намаляване на дискомфорта в ставите

ARTO COLLAGENTM е предназначен да осигури ефективно облекчение ,за хора страдащи от болки в ставите, чрез намаляване на възпалението и регенерация на хрущял и колаген .По този начин позволява на хората отново да се наслаждават на простите неща в живота.

ВАЖНО: ARTO COLLAGENTM не е предназначен да се използва като основно лечение на възпален артрит .Той е подходящ само за подпомагане на здравето на ставите , а не като лечение за заболяване.

ARTO COLLAGEN
ФОРМУЛА

ARTO COLLAGEN
ПОДДЪРЖАЩИ СЪСТАВКИ

Ролята на колагена за  ставите, хрущяла и костите

 • Приблизително 30% от общия ни телесен протеин е колаген и този естествен компонент може да бъде в хрущяла на ставите.
 • Колагенът съставлява между 70% и 95% от хрущяла и помага за поддържането на здрави стави.
 • С напредването на възрастта, ставите се износват , което включва и забавяне на производството на колаген. Активен, натоварен живот или забързан график може да окаже допълнителен натиск върху нашите стави и така с напредване на времето нашите стави се нуждаят от допълнителна грижа.

Хидролизиран Колаген в  ARTO COLLAGENTM

 • БИО АКТИВНИТЕ КОЛАГЕНОВИ ПЕПТИДИ ® в ARTO COLLAGENTM са специално формулирани, за да останат непокътнати и не могат да бъдат разградени от стомашната киселина или ензимите.
 • БИО АКТИВНИТЕ ПЕПТИДИ ® се абсорбират лесно на нивото на малките
 • червата и преминават в кръвния поток, активирайки хондроцитите в ставите.
 • ARTO COLLAGENTM съдържа 5,000mg хидролизиран колаген . 5,000 mg колаген е идеалното количество от гледна точка на ефективност .
 • Течните добавки са 20 пъти по-ефективни в сравнение с колагена в таблетки или хапчета*.

ARTO COLLAGEN
ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ

За Минерва Ресърч Лаб

 • Минерва Ресърч Лаб са създателите на ARTO COLLAGENTM, течна хранителна добавка за стави . Екипът на Минерва се състой от лекари , диетолози и експерти по клинични изследвания . Минерва се ръководи от основни вярвания  и ценности :науката и научните изследвания ,чрез сътрудничество с реномирани университети при избор на висококачествени съставки.
 • ARTO COLLAGENTM е регистрирана търговска марка на Минерва Ресърч Лаб .

Как да използвате ефикасно ARTO COLLAGENTM

 • Препоръчителна доза: 1 шише ARTO COLLAGEN на ден в продължение на месец ,а за по-трайни резултати продължете приема . Ефекта на ARTO COLLAGENTM зависи зависи индивидуално  от състоянието на вашите стави ,диета и начин на живот .
 • Няма сериозни странични ефекти свързани с предозиране с колаген , въпреки , че приема на по – голямо количество от 10,000мл (10 грам ) на ден ,може да доведе до стомашни неразположения.

СТАВИТЕ

Хрущял: Меката тъкан, която предпазва краищата на костите. Той спомага за гладкото движение и действа като амортисьор.
Дебелината на хрущяла варира от съвместно до ставно.

Когато има загуба на хрущял ,костите започват да се трият заедно, което води до  увреждане на ставите, дискомфорт и болка.
Повредения хрущял не се лекува добре и затова се счита за хронично заболяване.


АРТРИТ

Артритът е общ и неофициален термин, който често се използва за означаване на всяко нарушение, засягащо ставите,което причинява дълготрайна болка и възпаление (↔ краткотрайно увреждане).

 • То може да засегне само една става или много.
 • То засяга хора от всички възрасти, включително деца.
 • Има повече от 100 различни форми на артрит и свързани заболявания. Най-честите видове включват остеоартрит (ОА), ревматоиден артрит (РА), псориатичен артрит (ПСА), фибромиалгия и подагра. Всички те причиняват болка по различни начини.
 • Понастоящем артритът засяга повече от един на всеки четири възрастни в цял свят.

Днес във Великобритания около 10 милиона души имат артрит. Сред повече от 100 вида артрит, най-често срещаните видове са остеоартрит (> 8 милиона души) и ревматоиден артрит. Това е най-честата причина за хронична болка в Обединеното кралство, което представлява около 30% от посещенията на лекарите.

В САЩ около 53 милиона възрастни и 300 000 деца страдат от артрит. Това се равнява на повече от 15% от общото население и е едно от най-често срещаните хронични състояния в страната. Сред тази група около 30 милиона възрастни страдат от остеоартрит. Очаква се до 2040 г. 78 милиона (26%) американски възрастни да имат диагностициран с лекар артрит. През 2018 г. 20% от американските потребители на възраст над 65 години използват добавка за здравето на ставите!

В Италия около 10 милиона души от всички възрасти страдат от артрит и остеоартрит.


Остеоартритът е вид артрит, причиняващ  болезнени и схванати стави . Той може да се развие във всяка става в тялото. Коляното, бедрото и ръцете / китките са най-често срещаните места.  

Ключови рискови фактори остеоартрит:

 • Около 1/3 от хората на възраст над 45 години във Великобритания са потърсили лечение
 • Жените са по-склонни да търсят лечение от мъжете, като общият брой на жените е около 5 милиона в Обединеното кралство, в сравнение с около 3,5 милиона мъже.
 • Състоянието започва с незначителна болка по време на физическа активност, но може да бъде непрекъснато и дори да се случи, докато е в състояние на покой. Остеоартритът е дългосрочно състояние и не може да бъде излекуван, но не е задължително да се влошава с времето и понякога може постепенно да се подобри. Предлагат се и редица лечения за намаляване на симптомите.

Влияние на болките в ставите

Артритът не причинява само физическа болка, но често и емоционален стрес, тъй като той може да спре много дейности, които ви носят радост. Здравите стави са в основата на всяко физическо движение. Ето защо толкова много хора изпитват депресия и други психични проблеми в резултат на болките в ставите.

Не искате да тренирате ...
Не можете да се измъкнете и да се забавлявате с приятели и семейство ...
Може да не успеете да направите дори най-простите неща около къщата или да се погрижите за основните си нужди .

Стресът, причинен от болки в ставите, може да се превърне в ниска енергия, лош сън, избягване на социалния живот и т.н. От друга страна, емоционалният стрес от артрит също може да влоши болката в ставите. Стресът предизвиква организма да произвежда хормона кортизол, а хроничното излагане на кортизол причинява възпаление. Стресът също атакува и разгражда колагена, важен градивен елемент на  ставите.


Предотвратяване на болките в ставите

Здраво телесно тегло
„Нивата на затлъстяване са се увеличили значително в Обединеното кралство през последните две десетилетия; тези с ИТМ, които се считат за „затлъстели“, съставляват 26% от населението през 2016 г., от 16% през 1995 г. Затлъстяването е основен двигател на лошото здраве, като  болки в ставите и мускулите са много тясно свързани с проблемите с теглото. (Минтел - юли 2018 г.)

Движение и интелигентно упражнение
„Редовните упражнения са ключът към поддържането на ставите в добра форма. Вдигането на сърдечната честота увеличава притока на кръв през ставите, като помага да се доставят хранителните вещества, от които се нуждаят, и да отмият остатъците от тях. Плюс това, когато тренираме, телата ни правят повече синовиална течност, тази голяма гуза, която смазва ставите. ”(Merchandiser на Natural Foods - Sept / Oct 2016)

Балансирана диета и хранителни добавки
„Хранителната интервенция от ранна възраст остава един от най-лесните и най-рентабилните начини за поддържане и подобряване на здравето на костите и ставите през целия живот. Упражнението, разбира се, запазва фугите на ставите, но клетките се нуждаят от правилните хранителни вещества, за да позволят активността да бъде ефективна. ”(Готови храни - май 2018 г.)

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ
БРОМАЛАИН

Лечение на Остеоартрит:
Резюме (University of Southampton, UK, 6 October 2004)

„Бромелаинът, екстракт от растението от ананас, показва противовъзпалителни и аналгетични свойства и може да осигури по-безопасна алтернатива или допълнителна терапия за остеоартрит. Всички предишни проучвания, които са били неконтролирани или сравнителни проучвания, показват потенциалната му употреба за лечение на остеоартрит. […] В този документ се прави преглед на клиничните доказателства за употребата на бромелаин при остеоартрит.

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ
ХИАЛУРОНОВА КИСЕЛИНА

Хиалуронова киселина (HA) се намира естественно в съединителната тъкан, в стави и кости.
(Watanabe-Kamiyama, Shimizu et al. 2010).

 • Хиалуроновата киселина играе ключова роля в хидратацията на тъканите и задържането на влага поради способността си да свързва водни молекули, които могат да достигнат до 1000 пъти по-голяма молекулна маса (Aito-Inoue, Lackeyram et al. 2007);

 • Хиалуроновата киселина може също да взаимодейства с други гликозаминогликани и протеини и е доказано, че стимулира производството на колаген;

 • Орално прилаганата хиалуронова киселина достига до ставите. Заедно с хондроитин сулфат или глюкозамин сулфат, хиалуроновата киселина спомага намаляване на болката и подобрява физическата функция (Maheu 2016).

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ
ГЛЮКОЗАМИН

Глюкозамин Хидрохлорит се среща естествено в ставите и мускулите и е производно на клетъчния глюкозен метаболизъм. Също така е компонент на гликозаминогликани и протеогликани на хрущялната матрица, покриващи края на костите, и хиалуронова киселина, намираща се в синовиалната течност в ставите.

 • Тъй като глюкозаминът е част от хрущялната матрица в тъканите на ставите, се смята, че помага при образуването и възстановяването на хрущяла. Поради тази причина в продължение на много години се теоретизира, че прилагането му може да стимулира симптоматичното облекчение в присъствието на остеоартрит (Towheed, Anastassiades et al. 2001).

 • Клиничните проучвания показват, че глюкозаминът може да осигури малко облекчение на болката и да забави прогресията на остеоартроза на коляното (Jerosch 2011).

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ
ХОНДРОИТИН СУЛФАТ

Хондроитин Сулфат е сулфатиран гликозаминогликан. Обикновено се открива, че е свързан с протеини като част от протеогликан .

Хондроитин Сулфатът е важен структурен компонент на хрущяла и осигурява голяма част от неговата устойчивост при компресия. В допълнение, хондроитин сулфатът може също да спомогне за забавяне разграждането на хрущяла и да помогне за възстановяването на растежа на хрущяла (Deal 1999).

Доказано е, че хондроитин сулфатът забавя симптомите на остеоартрит, като болка и възпаление, както и прогресията на заболяването (Jerosch 2011). Наред с глюкозамина, хондроитин сулфатът се превърна в широко разпространен използвана хранителна добавка за лечение на остеоартрит (Henrotin and Lambert 2013).

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ
MSM

MSM (Метилсулфонилметан) е естествено срещана в организма, органична сяра.


MSM
(Methylsulfonylmethane)

 • МСМ се използва от организма за поддържане и възстановяване на съединителната тъкан и проявява някои противовъзпалителни и антиатеросклеротични свойства. Изследвания, проведени с миши модели показват, че МСМ има ефект при възпалителни състояния като ревматоиден артрит.

 • Доказано е, че добавка съдържаща МСМ намалява болката в ставите и увеличава подвижността на ставите (Pagonis 2004).

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ
ДЖИНДЖИФИЛ

Джинджифилът се състои от сложна комбинация от биологично активни съставки , като гингероли, шогаоли и парадоли.

Съединенията гингероли, шагоали и парадоли  отговарят за повечето противовъзпалителни свойства на Джинджифилът.

Екстрактът от джинджифил намалява производството на цитокини при остеоартритния хрущял, поради което инхибира прогресията на ставни дегенеративни заболявания (Marcus and Suarez-Almazor 2001, Bartels, Folmer et al. 2015).

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ
РИБЕНО МАСЛО

Рибеното масло е богато на омега 3 мастни киселини.

Рибеното масло контролира имунната система и се бори с възпалението на ставите.

Той е богат източник на витамин D, който е от съществено значение за поддържане на здрави стави чрез производство на протеогликани в хрущяла (Jerosch 2011).

Рибеното масло е 100% естествен компонент, свободен от консерванти с изключителна стабилност и се разтваря  във вода.

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ
МАНГАН

Манган е минерал който се счита за важно хранително вещество от което тялото се нуждае за да функционира правилно .

 • Манганът е компонент на гликозален и ксилозилтрансферазен ензим, който е отговорен за гликозидното свързване и следователно за синтеза на гликозаминогликан.

 • Манган също участва в омрежването на колагенови фибрили и инхибира разграждането на еластин (Murad и Tabibian 2001)

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ
L-КАРНИТИН

L-Карнитин е естествено съединение което се синтезира в тялото от незаменими аминокиселини лизин и метионин .

 • L-карнитинът се намира главно в скелетната мускулатура, където е необходим за транспортирането на мастни киселини от цитозола в митохондриите за бета-окисление.

 • Заради свойствата си за повишаване на окислителния метаболизъм на мастни киселини и мускулен гликоген, добавката с карнитин може да има потенциална роля в повишаването на мускулната производителност, като по този начин позволява по-активен начин на живот (Huang и Owen 2012).

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ
МАКА

Мака е растение което расте в централната част на Перу във високите плата на Андите. Тя се отглежда като зеленчукова култура в тази област от 3000 години .

Изсушената Мака има хондропротекция и противовъзпалителни свойства в човешкия хрущял.
Това действие е подкрепено от клинични проучвания в остеоартрит (Akthar 2011, Jerosch 2011).

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ
БИОПЕРИН

Биоперин ® е патентован ехтракт ,получен от плодовете на черен пипер, Piper nigrum L.

 • Черният пипер се счита за „Краля на подправките” по целия свят. Биоперин® се прилага заедно с различни хранителни вещества, витамини, минерали и антиоксиданти, за да повиши тяхната бионаличност до 60% (Johnson, Nihal et al. 2011, Patil, Singh et al. 2011).

 • Биоперин® се използва като подобрител на бионаличността повече от 20 години.

КЛИНИЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ
ARTO COLLAGEN

Ползи от нашия комплекс от патенти EU ‚Хранителна добавка за подобряване на здравето на съединителната тъкан‘  (EP 2 695 610 A1)

1. Наградени научни изследвания (Royal Society of Medicine award, February  2018, първо място):

двойно-сляпо, рандомизирано, плацебо-контролирано клинично изпитване, проведено върху 120 субекта, публикувано в международно медицинско списание (Nutrition Research June 2018). Резултатите от клиничните изпитвания показват:

 • Значително намаляване на болката в ставите (Fig. 1A next slide)
 • Значително подобряване на движението (Fig. 1B next slide)
 • Позитивни резултати в индивидуалните въпросници (Fig. 1C & 1D next slide) 

2. Наградени научни изследвания (9th 5-Continent-Congress award, August  2018, първо място):

инвитро  проучвания, проведени в сътрудничество с Университета в Портсмут, изследват взаимодействията с дермална фибробластна функция на колагеновите пептиди и други биоактивни съединения, присъстващи в патентния комплекс на ЕС. Резултатите от изследването, публикувани в научните доклади (Nature group, юни 2018 г.), осигуряват за първи път научно обосновано клетъчно основание за механизмите на действие на хранителни вещества на основата на колаген . Резултатите от проучването показват:

 • Значително повишаванена на синтеза на фибробластен колаген (Fig. 2A next slide)
 • Значително повишаване на синтеза на фибробластен еластин (Fig. 2B next slide)
 • Значително инхибиране на освобождаването на две фибробластни колагенази : MMP-1 (металопротеиназа-1) и MMP-3 (металопроеиназа-3)отговорни за разграждането на еластина(Fig. 3A and 3B next slide) 

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЯ

 • ARTRON COLLAGENTM не е лечение за артрит, но е предназначено да поддържаобщото здраве и благополучие.
 • Не се препоръчва да се комбинира с други добавки GOLD COLLAGEN®, за да се избегне предозиране на някои активни съставки.
 • Хранителните добавки не трябва да се използват като заместител на разнообразна и балансирана диета
 • и здравословен начин на живот.
 • Бременните или кърмещи жени не трябва да приемат никакви добавки, освен ако не са препоръчани от техния лекар или здравен специалист.
 • Както и при други хранителни добавки, консултирайте се с Вашия лекар, ако сте под медицинско наблюдение, ако приемате някакви лекарства или страдате от хранителни алергии.
 • Дръжте този продукт на място, недостъпно за деца.
 • В случай на случайно предозиране потърсете професионален съвет.
 • Съдържа полиоли - прекомерната консумация може да предизвика слабително действие.
Сравнение на продукти

Нашият онлайн магазин използва „Бисквитки“. Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки